UUTUUSKIRJA! Pullinkilegendan värikäs ja vaiherikas elämä

Kirja myynnissä TUMMUNKAUPASSA nyt!

Huhtikuussa 2023 ilmestyi kirja, joka kertoo metallimies, rekkakuski ja yrittäjä Pekka Herlevin elämästä. Pekka on käsityöläinen ilman sormia, maailmanmatkaaja ilman kielipäätä, eikä hän omien sanojensa mukaan osaa lukea tai kirjoittaa – mutta mahdoton tarinaniskijä mies kyllä on!

Miksi kirja piti tehdä?

“Pekka on tehnyt “elokuvia” eli lyhyitä somevideoita Facebookkiin ja Instagramiin jo useamman vuoden ajan, ja tämä Pekan tyyli jakaa arkea ja turauttaa tarinoita Käläviältä tuntuu kiinnostavan yleisöä. Monta kertaa on joku kommentoinut, että jos Pekka kirjoittaisi kirjan, niin ostaisi heti. Se on paljon sanottu, nimittäin moni näistä Pekan seuraajista on rekkamiehiä tai koneiden kuljettajia, jotka eivät ole Pekan tavoin kirjaan koskeneet sen jälkeen kun sen Aapisen kansakoulun naulaan muovipussissa ensimmäisen kerran unohti.

Toinenkin haaste oli, nimittäin se, ettei Pekkaa juuri kirjoittaminen ole koskaan kiinnostanut kun ei sitä omien sanojensa mukaan koskaan oppinut. Mutta sitten löytyi kirjailija, joka uskoi saavansa tarinat koostettua kirjaksi, ja kun siitä vielä tehtäisiin äänikirja, jota voisi kuunnella rekan nupissa maantietä taittaessa, homma voisi onnistua!”

Team Herlevi Historiikki Pekka Herlevi
Tummu Herlevi

Passojankoulusta pullinkiareenoille ja takaisin

Semmosta touhua -kirja kertoo Pekan omintakeisesta matkasta Kälviän Passojan kylältä Euroopan Tractor Pulling -areenoille. Ja tässä tarinassa ei säästellä sanoja, naurua tai tunteita! Kirjassa kuuluu dieselmoottorin hurina, yhdessä tekemisen ilo ja kaikki se hulvaton elämä, joka Pekan, hänen vaimonsa Tummun ja suuren perheen arkeen mahtuu. Kirja on tarina selviytymisestä, pärjäämisestä, oman tien löytämisestä – ja ennen muuta rakkaudesta.

Miten se kirja sitten tehtiin?

“Ensin lähetettiin kirjailijalle kaikki TIIMIRADIO-tallenteet, YouTube- ja Facebook-videot tietysti, ja muut materiaalit mitä löytyi, niin kuin esimerkiksi pahvilaatikoittain valokuvia, seittemän isoa leikekirjaa ja mitä nyt muuta tuli mieleen. Niiden kanssa se oli tyytyväinen muutamaan kuukauden.

Sitten se rupesi kyselemään vaikeita, ja vastattiin aina kun ehdittiin, ääniviesteillä ja videoilla sieltä missä satuttiin olemaan menossa, hallilta, pullinkikisareissuilta ja jäätelökioskilta. Tummu välillä kirjoittikin vastauksia, hän kun on perheessä se, joka osaa lukia ja kirjoittaa. Siitä se tuli melko helposti. Kirjaan liittyen tehtiin ensimmäinen lehtihaastattelu kesäkuussa 2022 ja silloin Pekka sanoi, että kirjan tekeminen on helppoa, koska hän voi sanoa mitä vain. Oli se totta tai ei, kukaan ei kuitenkaan usko niitä tarinoita.”

Kirjalle kansipaffi

Kirjalle tarvittiin tietysti kansikuva eli käläviäläisittäin kansipaffi. Sakari Tiikkaja suunnitteli neljä päräyttävää versiota kirjan kannesta, joista järjestettiin yleisöäänestys 13.-26.6.2022. Peräti 1494 henkilöä kertoi mielipiteensä millainen kansi kirjalle pitäisi tulla. Voittajaksi selviytyi kansi numero 4. 

Kannen kuvassa Pekka pitelee käsissään pakosarjaa. Siinä lukee DIESELLANDIA, joka on Pekan oma brändi. Yksi kirjan teemoista onkin Pekan taito luoda uusia juttuja ilman akateemisia koulutuksia ja lupia kyselemättä. Kuvan on ottanut Tummu.

Olisko aika lukea KIRJA?

Team Herlevillä on tavoitteena tietysti tehdä vetoennätyksiä myös kirjan kanssa ja saada sellaisetkin ihmiset lukemaan, jotka eivät ole kirjoihin koskeneet pitkällä tikullakaan. Sen verran on jo ehditty oppia kustannusalasta ensimmäisen kirjan kohdalla, tehtiin nimittäin jouluksi 2021 Team Herlevin oma Värityskuvakirja, että ensin kirja myydään ja sitten se tehdään. 

Ostahan siis omasi pois kuleksimasta heti Tummunkaupasta, jotta et jää ilman, sillä kirja viedään käsistä!  

Äänikirija

Kirjasta on tehty tietysti perinteinen paperinen kirja, jonka voit ostaa Tummunkaupasta vaikka heti! Sen lisäksi tehtiin moderni kuunnelma, eli ÄÄNIKIRJA, jolle tarvittiin tietysti lukija. Kyllähän me testattiin, että jos Pekka lukisi kirjan ite, kun on niin kova tarinaa iskemään. Mutta tiiätte miten kävi? Kolmesta rivistä tekstiä se luki kymmenen uutta tarinaa rivien välistä! Saatiin sitte ihan ammattilainen, ääninäyttelijä Arttu Kurttila lukemaan kirja. Ja päästettiin Pekkakin ääneen lopulta vähäsen. Tuli hyvä!

Pekka Herlevi

Äänikirja asuu äänikirjapalvelussa

Äänikirja on tietysti ääneen luettu kirja. Eli äänikirjan voi lukea kuuntelemalla sen äänikirjapalvelusta. Tyypillisesti kirjat lukee ääneen ammattilainen, ääninäyttelijä. Silloin kirjaa on mukava kuunnella, kun lukijalla on kokemusta asiaan, eikä mee tuotanii, sanat sekasin niinku Pekalla vaihteet.

Äänikirjapalvelussa lukijan lukunopeutta voi säätää, niin jos lukija on mielestäsi turhan verkkainen, niin siihen voi laittaa turboja.

Äänikirjapalveluita on Suomessa useita: BookBeat, Storytel, Nextory, Elisa Kirja, Suomalainen plus, Ellibs ja Podimo. Semmosta touhua – Pekka Herlevin tarina löytyy niistä kaikista! Elisa Kirjalta voi ostaa myös yksittäisen äänikirjan, eli silloin et tarvitse äänikirjapalvelua.

Kirjailija Sanna Seiko Salo

“Minua kiehtoo pikkuisen erilaiset elämäntarinat, sellaiset, joissa on laitettu kroppaa likoon ja rakennettu lupia kyselemättä omannäköinen elämä. Ikuisena hevostyttönä kiinnostaa nuo hevosvoimat ja insinöörinä kaikenlainen luova keksiminen ja rakentaminen, sekä erityisesti se, että miten omasta intohimosta tehdään kannattavaa bisnestä.

Tärkein syy kirjoittaa tämä tarina oli kuitenkin se tunnelma mikä välittyy kaikesta tiimin tekemisestä, yhdessä on mukava touhuta ja arkikin on hauskaa! Tämä on myös suomalainen rakkaustarina. Kaiken takana on Tummu.

Team Herlevin touhut olivat yksinkertaisesti liian herkullisia jättää kertomatta myös kirjan muodossa. Ja kun ehdotin, että voisin kirjoittaa Pekan tarinat kirjaksi – nämä hurjathan sanoi kyllä! On tää elämä aika karkia seikkailu!”

Löydät minut somesta @sannaseikosalo

Aiempia kirjojani voit kuunnella esim. Storytel -äänikirjapalvelussa.

Kirjan kustantaa Into Kustannus

“Into Kustannus on kotimainen kustantamo, joka on vuodesta 2007 lähtien toteuttanut visiotaan rohkeasta ja vastuullisesta julkaisutoiminnasta. Kirjallisuus on intohimomme, hyvä tulevaisuus rakennetaan kirja kerrallaan. Uskomme, että laadukkaan kirjallisuuden parissa kuuluu myös viihtyä, ja ettei hyviä tarinoita ole koskaan liikaa kerrottavaksi.

Into on kuin lämminhenkinen perhe, jossa työskentelee kymmenisen kunnianhimoista ja kirjallisuuteen intohimoisesti suhtautuvaa alan ammattilaista. Into työllistää myös monia kustannustoimittajia, kääntäjiä, graafikoita ja taittajia.”

Tutustu Intoon: Into Kustannus

Touhuissa mukana Team Herlevi

Luitko Semmosta touhua -kirjan? Kerro mitä tykkäsit!

    Kirjasta sanottua muualla

    Keskipohjanmaa lehti teki juttua ensimmäisenä 27.6.2022. Jarno Herranen kirjoitti Haapajärven kisapaikalta tunnelmia ja kysäisi Pekalta myös kirjailijuudesta.